Ανακαλύψτε τη Λάμπουσα


Καλώς ήρθατε στον καινοτόμο διαδικτυακό μας κόσμο, επικεντρωμένο γύρω από το παραδοσιακό αλιευτικό τράτα, τη Λάμπουσα, η οποία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ναυτικής ιστορίας της Κύπρου. Αυτό το έργο προσφέρει μια λεπτομερή ψηφιακή εξερεύνηση της Λάμπουσας, επιτρέποντάς μας να δούμε πώς έχει επηρεάσει τον κόσμο, πώς η ναυπηγική αρχιτεκτονική του νησιού είναι μοναδική και πώς η παράδοση της αλιείας έχει γίνει μέρος μιας κληρονομιάς που συνεχίζει να υπάρχει.

Η Λάμπουσα δεν είναι απλώς μια αλιευτική τράτα, είναι το έμβλημα της επιμονής και της ιστορικής συνέχειας, τώρα στα χέρια του Δήμου Λεμεσού. Αναγνωρισμένη ευρέως για τη σημασία της, αυτή η πλατφόρμα χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες για να καταγράψει ολιστικά την μνήμη της. Αυτή ξεκινά από τις ψαρόβαρκες με τις παλιές ξύλινες σανίδες έως τη σύγχρονη ιστορία της υπεραλιείας καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, όπου τα αλιευτικά σκάφη παραμένουν τα κυριότερα δημιουργήματα των ξυλοναυπηγείων. Εδώ και 30 χρόνια, μετά την πρώτη εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη μείωση του αλιευτικού στόλου, έχουν καταστραφεί μοναδικά δείγματα της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης επιφέροντας καίριο πλήγμα στο απόθεμα της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας μας.

Με την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας με τη ναυτική μας ιστορία ταυτόχρονα, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ψηφιακή εγγραμματοσύνη όλων των ηλικιακών ομάδων, ιδίως των νεότερων επισκεπτών. Μέσω της συμμετοχής της τοπικής κοινότητας στη διατήρηση της τοπικής κληρονομιάς και στην εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων, στοχεύουμε να εμπλέξουμε τους κατοίκους με την κληρονομιά τους.

Δεν διασώζουμε μόνο τη φυσική εμφάνιση, η προσέγγισή μας πηγαίνει πέρα από αυτό, επιδιώκοντας να διατηρήσουμε τη μνήμη του σκάφους και εκείνων που υπηρέτησαν ως πλήρωμά του. Αποκαλύπτουμε την ιστορία της Λάμπουσας και των προηγούμενων ταξιδιών της, τις παραδόσεις και την τέχνη των ψαράδων, και πώς όλα αυτά έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του νησιού μας. Μέσα από ιστορικές αφηγήσεις και νέες διαδραστικές εμπειρίες, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ζωντανή και ενημερωτική εμπειρία για τους επισκέπτες τοπικά, εθνικά και παγκόσμια.

Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι μέσω του ψηφιακού κόσμου της Λάμπουσας. Θα μάθετε για την ιστορία της κυπριακής αλιείας, θα κατανοήσετε την τέχνη της αλιείας και θα δείτε τη σύνδεση μεταξύ της κοινότητάς μας και της θάλασσας. Αυτό το έργο δεν είναι απλώς ένα ψηφιακό αρχείο, είναι μια επιμνημόσυνη τελετή της ναυτικής κουλτούρας, μια προστασία της κληρονομιάς και μια αναζήτηση μελλοντικών δυνατοτήτων. Ελάτε και ενώστε μας σε έναν ψηφιακό χώρο όπου γιορτάζουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Λάμπουσας, ένα μέρος όπου η ιστορία και η τεχνολογία συνδυάζονται.